Startpunt van de Italiaanse Grand Tour

Verona: stad van Shakespeare en Verdi

Het is een van de vele prachtsteden van Noord-Italië. Maar Verona heeft iets extra’s te bieden, waarmee de stad boven aan de lijstjes staat van plaatsen die je gezien moet hebben. Tenminste, als je een beetje liefhebber bent van cultuur.

PonteRomana_stadsbeeld

Veel pluspunten voor Verona

Wij begonnen onze Grand Tour naar Venetië, Florence en Rome in deze stad en het was wat je noemt een eye-opener. Allereerst omdat Verona heel dicht bij het beroemdste aller Italiaanse meren, het Gardameer, bleek te liggen. Je kunt ervan zeggen wat je wilt, maar mooi is het er zeker. Althans buiten het seizoen, maar dat geldt voor bijna alle beroemde meren en plaatsen in Italië. Het tweede pluspunt was de uitstekende camperplaats aan de rand van de oude stad. Ideaal gelegen! En de derde grote attractie: de hele binnenstad is zeer relaxed te voet te bezoeken, van het Castelvecchio aan de rivier de Adige, tot de beroemde Arena aan het weidse Piazza Brá.

Stad van Romeo en Julia

Verona afficheert zich graag als de Shakespeare-stad, waar zich het beroemde verhaal van Romeo en Julia afspeelt. Op weg naar de Arena komen we een in een muur aangebracht sculptuur van de Grote Engelse Bard tegen met een wrange strophe uit het toneelstuk over de Capulets en de Montagues, waarin een wereld buiten de muren van Verona wordt afgeschilderd als vagevuur, marteling, de hel zelve…
Gelukkig wordt de soep niet zo heet gegeten in het huidige Italië en al zeker niet in Verona. Want op het Piazza Brá bij de Arena, kan je heerlijk eten en drinken en even verderop kan je zelfs de borst van Julia vasthouden. Het is een populair tijdverdrijf op een binnenpleintje dat door de plaatselijke VVV is gepromoveerd tot DE plek waar Julia op haar balkon de liefdesverklaringen van Romeo aanhoorde.

BijJulia

ShakespeareBeeldEnGedicht

De Arena van Verona: een zomer vol opera

De allermooiste plek van Verona, nog boven de uitzichtpunten op de Adige, de kathedraal, het Castelvecchio en andere historische plekken, is de beroemde Arena. Ondanks de afgebrokkelde muren van de de tweede ring is dit een van de allermooiste operazalen ter wereld. De akoestiek is verbluffend. Grote opera’s van Verdi en Puccini zijn op alle niveaus woordelijke te volgen. Elke zomer weer worden hier grootse uitvoeringen gegeven van de Aïda, Rigoletto en Madama Butterfly. De kaarten zijn snel uitverkocht, maar dank zij de moderne techniek (via http://www.arena.it/arena/en) zijn er wellicht nog kaarten voor de voorstellingen van 2017 te boeken. HOudt dan vooral 21 juli in de gaten, wanneer Placido Domingo er optreedt (je weet wel: de laatste van de drie grote tenoren).

Arena_LB

En lukt het niet om kaarten te boeken, of ligt de belangstelling op een ander vlak, dan nog blijft Verona een prachtig startpunt van de Grand Tour naar Rome, zoals we die beschreven in onze gids: Met de camper door Italië.
Kijk op http://www.camperroutes.nl/routes/camperroutes-italie/met-de-camper-door-italie/

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s