Tol op de Franse Autoroute

Toltarieven in Frankrijk: welke tariefgroep?

istock_60484894_medium_am-c

Op facebook circuleert een filmpje van een website genaamd Tips & Ideetjes over de berekening van een te hoog tarief bij de tolpoortjes van de Franse tolwegen. We zien een man met mooi getatoeëerde armen in een busje, die de Franse tolwegen de ‘grootste criminele organisatie van Frankrijk’ noemt. Ze delen volgens hem vakantiegangers met campers consequent in een te hoge tariefgroep in. De statements in het filmpje zijn echter zeer tendentieus. Mogelijk rijdt de man in een camper met een hoogte die net onder, op of ietsje boven de 3 meter is. We kunnen dat niet zien, maar we zien wel dat hij wordt heringedeeld in tariefgroep 2. Volgens hem moet je als zuinige en niemand vertrouwende Nederlander altijd op de rode knop drukken en roepen dat de prijs te hoog is. Die wordt dan meteen gecorrigeerd en zo verdien je tientallen euro’s.
Lariekoek, zoals je zoveel op internet en sociale media tegenkomt… Maar, kijk eerst even naar het filmpje!

Tijdens de tientallen reizen door Frankrijk, die we als aanloop naar het begin van onze routes over de tolwegen hebben gereden, hebben we gezien dat we consequent in tariefgroep 2 worden ingedeeld. Voor onze camper klopt dat. Toch willen we al onze volgers en vrienden aanraden om van tevoren goed na te gaan in welke tariefgroep je valt. Op anwb.nl wordt dat kort en krachtig uitgelegd. Kan niet missen. En heb je het gevoel dat de getoonde tariefgroep of het bedrag voor jou niet klopt, druk dan op die rode knop en vraag om een correctie (waarschijnlijk uitsluitend in het Frans mogelijk).
Hieronder nemen we de uitleg van de tariefgroepen, zoals die op anwb.nl staat voor het gemak letterlijk over.

Klasse 1

  • Auto’s, busjes, campers of bestelwagens zonder en met aanhanger waarbij het hoogste punt van het voertuig of de combinatie maximaal 2 meter mag bedragen, gemeten vanaf de grond (antenne, skibox, dakkoffer of imperiaal met fietsen, surfplanken of boot niet meegerekend).

Klasse 2

  • Auto’s, busjes, campers of bestelwagens zonder en met aanhanger waarbij het hoogste punt van het voertuig of de combinatie meer dan 2 meter, maar maximaal 3 meter mag bedragen, gemeten vanaf de grond (antenne, skibox, dakkoffer of imperiaal met fietsen, surfplanken of boot niet meegerekend).

Klasse 3

  • Campers, bussen en bedrijfsvoertuigen op 2 assen met een hoogte van meer dan 3 meter of een maximaal toegestaan gewicht (te vinden op het kenteken) van meer dan 3500 kg.

Klasse 4

  • Voertuigen op 3 assen of meer, met een hoogte van meer dan 3 meter of met een maximaal toegestaan gewicht van het (trekkend) voertuig (te vinden op het kenteken) van meer dan 3500 kg.
  • Voertuigcombinaties met een hoogte van meer dan 3 meter.
  • Voertuigcombinaties waarvan het trekkend voertuig een maximaal toegestaan gewicht heeft (te vinden op het kenteken) van meer dan 3500 kg.
  • Voor de tarieven zie autoroutes.fr/

Overigens staat op anwb.nl verrassend veel goede informatie voor camperaars en bovendien worden onze gidsen bij alle ANWB-winkels en via anwb.nl verkocht.

PS. 19/6/2016: Reacties op onze Facebookpagina laten zien dat het inderdaad vaker voorkomt.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s