Portugal

De nieuwe routegids van Portugal verschijnt
in de week van 16 oktober 2017

Palácio da Pena, Sintra
Van alle kastelen en paleizen die je in Portugal kunt bezoeken is het op een heuvel gelegen Pena Paleis in Sintra absoluut het meest bijzondere bouwwerk

We waren al een dikke vijf weken onderweg toen we in de buurt van Lissabon kwamen. En hoeveel moois we tot dat moment al hadden gezien – o.a. de historische steden, Braga, Guimarães en Coimbra, natuurlijk Porto, maar ook de bergen van de Serra de Estrela – Sintra was toch het absolute hoogtepunt. Niet alleen vanwege dat bizarre kleurtjespaleis, gebouwd door een Duitse architect in opdracht van Koning Ferdinand II, maar zeker ook door het historisch veel interessanter Palácio Nacional, beneden aan de rand van Sintra.
In het Pena Paleis krijg je meteen associaties met de kastelen van de waanzinnige Duitse koning Ludwig, Neuschwanstein en Hohenschwangau. Niet verbazend dat deze in dezelfde tijd werden gebouwd als Pena, in het begin van de 19e eeuw.

Sintra, Palácio Nacional
Het Nationale Paleis van Sintra, met duidelijk herkenbare Moorse elementen

Paleis uit de tijd van de Moren

Het strakke wit geschilderde Nationale Paleis is van een heel andere orde. Delen ervan dateren nog uit de Moorse tijd (11e eeuw) en dat is duidelijk te zien, zowel aan de fraaie galerijbogen van het hoofdgebouw als binnen in diverse rijk gedecoreerde zalen. In een van de torens aan de achterkant van het gebouw wordt je echt van de sokken geblazen: in een enorme zaal in de ‘Torre dos Brasões’ is het plafond beschilderd met alle in 1505 bekende wapenschilden van Portugese edelen. Daaronder zijn  de wanden rondom gedecoreerd met  ‘azulejos’, tegelpanelen met historische afbeeldingen.

Torre dos Brasões, Palácio Nacional Sintra
De Pronkzaal in de Torre dos Brasões, ofwel de toren van de wapenschilden, in het Nationale paleis van Sintra

In de Camperroutegids van Portugal besteden we uiteraard ruim aandacht aan deze twee paleizen, waarbij natuurlijk ook praktische zaken als bereikbaarheid, openingstijden en toegangsprijzen aan de orde komen. Ook is het goed om te weten dat er in Sintra een camperplaats is, die overigens vrij ver van het centrum van de stad ligt, waar je de bus naar het Pena paleis op de heuvel moet nemen. Wij kozen voor een gezellige camperplaats in een dorp wat verder weg en reden met een gezellige lokale bus naar Sintra. Dat alles is natuurlijk tot in de details in onze gids beschreven.

Onderweg voor een handige nieuwe CamperRoutegids

%d bloggers liken dit: